Hans Wegner

(Tønder, Denemarken, 1914 - 2007)

De zoon van een schoenmaker, Wegner, begon zijn leertijd bij de Deense meubelmaker H.F. Stahlberg toen hij nog maar 14 jaar oud was. Later verhuisde hij naar Kopenhagen en ging van 1936 tot 1938 naar de School of Arts and Crafts voordat hij zich als meubelontwerper vestigde.

Onder Deense meubelontwerpers wordt Hans J. Wegner (1914-2007) beschouwd als een van de meest creatieve, innovatieve en productieve. Wegner, vaak aangeduid als de meester van de stoel, creëerde bijna 500 stuks in zijn leven - veel van hen werden beschouwd als meesterwerken. Zijn iconische Wishbone Chair is waarschijnlijk de bekendste en wordt al sinds 1950 onafgebroken geproduceerd.

De Deense architect Hans J. Wegner wordt beschouwd als een baanbrekende meubelontwerper van de twintigste eeuw. Wegner richtte in 1943 zijn eigen ontwerpstudio op en creëerde van 1949 tot 1968 een serie lichtgewicht stoelen voor Carl Hansen & Søn, waaronder de Wishbone Chair, die sindsdien bij Carl Hansen & Søn in productie is.

CH24 |Wishbone Chair van Hans J. Wegner

Hout, papierkoord
De iconische CH24 Wishbone Chair van Hans J. Wegner neemt met zijn unieke vorm een bijzondere plaats in in de wereld van het moderne design in.
Bij het ontwerp van de CH24 heeft Wegner ervoor gekozen om de rugleuning en de armleuning in één stuk te combineren. Om de stoomgebogen bovenkant stabiliteit te geven en te zorgen voor een comfortabele ondersteuning, ontwikkelde Wegner de karakteristieke Y-vormige rugleuning waarnaar de Wishbone Chair is vernoemd.

CH26 |Wishbone Chair van Hans J. Wegner

De CH26 eetkamerstoel van Hans J. Wegner kwam in 2016 tot leven. De stoel is een andere variant op een ontwerp dat Wegner in 1950 exclusief voor Carl Hansen & Søn had gemaakt.
De stoel maakt deel uit van een serie iconische stoelen die Wegner voor Carl Hansen & Søn heeft gemaakt. Samen met de CH22 loungestoel heeft Wegner een werktekening gemaakt om de vorm van de loungestoel te vertalen naar een eetkamerstoel, de CH26. Toch heeft hij nooit een mock-up van de fauteuil gemaakt en bleef deze decennialang onbekend bij het publiek. In 2016 – hetzelfde jaar als de herintroductie van de CH22 – bracht Carl Hansen & Søn het ontwerp van de CH26 tot leven. De CH26 eetkamerstoel lijkt sterk op de lounge versie met zijn organische vormen, verfijnde rugleuning en handgeweven zitting, en heeft proporties die ideaal zijn voor langere periodes van zitten aan een eettafel of een bureau.

CH53 |Footstool van Hans J. Wegner

Onder Deense meubelontwerpers wordt Hans J. Wegner beschouwd als een van de meest creatieve, innovatieve en productieve. Wegner, vaak aangeduid als de meester van de stoel, creëerde bijna 500 stoelen in zijn leven – veel van hen werden beschouwd als meesterwerken. Hij is waarschijnlijk het meest bekend om zijn iconische Wishbone Chair, die sinds 1950 onafgebroken in productie is.
De kern van Wegners nalatenschap is zijn focus op het naar buiten brengen van de innerlijke werking – de ziel – van het meubel, waar de eenvoud en functionaliteit gewaardeerd kan worden.