Jean Prouvé

(Parijs, Frankrijk, 1901 - 1984)

Jean Prouvé volgde een opleiding als kunstsmid bij Emile Robert, Enghien en Szabo in Parijs. In 1924 opent hij een eigen werkplaats in Nancy en produceert hij in 1925 al de eerste meubels van vormgegeven plaatstaal. In 1930 is hij medeoprichter van de kunstenaarsvereniging 'Union des Artistes Modernes' (U.A.M.), in 1931 start hij met 'Les Ateliers Jean Prouvé'. Daar ontstaan in de jaren '30 talloze meubels zoals de eerste prefab architectuurelementen, voor onder meer het 'Maison du Peuple' in Clichy (in samenwerking met de architecten Beaudoin en Lods), die groot opzien baren door de staal- en glasconstructie.

Jean Prouvé die tijdens zijn leven bekend was als constructeur, was tegelijk ontwerper en producent van zijn ontwerpen. Zijn unieke oeuvre gaat van een briefopener tot deur- en vensterbeslagen, verlichting en meubelen en prefabwoningen, kortom bijna alles wat gebouwd en industrieel vervaardigd kan worden. In 2002 heeft Vitra in samenwerking met de familie Prouvé een aanvang gemaakt met heruitgaven van het werk van de grote ontwerper.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog worden meubels van hout gemaakt wegens het tekort aan staal en worden eenvoudige huizen uit prefab-elementen gebouwd. Sinds 1940 is Jean Prouvé lid van de 'Résistance' en na de bevrijding van Nancy wordt hij burgemeester van de stad. Hij ontwerpt en bouwt huizen voor daklozen. In 1947 richt Jean Prouvé de fabriek 'Maxéville' op, waar zo'n 200 werknemers op 25.000 m2 naast meubels ook prefab-huizen en scholen produceren. Om aan de stijgende vraag te kunnen blijven voldoen, ontstaat in 1949 een eigen assortiment 'meubelen'. Steph Simon neemt de exclusieve verkoop over. In 1953 verlaat Jean Prouvé de onderneming na onenigheid met de aandeelhouder die meer dan de helft van de aandelen bezit. In 1954 ontwerpt en bouwt hij zijn eigen huis. Van 1957-'68 geeft hij leiding aan het bouwconstructiebureau van de Compagnie Industrielle de Matériel de Transport (CIMT) in Parijs en van 1968-'84 heeft hij als zelfstandig raadgevend architect een bureau in Parijs.

'Relais des Sangliers’ in het Département Haute-Loire.

De esthetische vormgeving van de EM Table van Jean Prouvé is ingegeven door structurele principes en illustreert de interactie tussen de krachten en spanningen in de constructie. De tafel is verkrijgbaar in verschillende afmetingen en kleuren met tafelbladen uit massief kwaliteitshout of hogedruklaminaat (HPL). Tafelbladen met een lengte van 2000 mm of 2400 mm zijn ook verkrijgbaar in eikenfineer. Dankzij de ruime materiaalkeuze bestaat er een perfecte EM Table voor elke eetruimte.

EM Table
Jean Prouvé, 1950

Jean Prouvé die tijdens zijn leven bekend was als constructeur, was tegelijk ontwerper en producent van zijn ontwerpen. Zijn unieke oeuvre gaat van een briefopener tot deur- en vensterbeslagen, verlichting en meubelen en prefabwoningen, kortom bijna alles wat gebouwd en industrieel vervaardigd kan worden.

De Standard-stoel van Jean Prouvé is uitgegroeid tot een van de beroemdste klassiekers van de Franse 'constructeur'. De zitting en rugleuning van deze ingetogen, iconische stoel zijn verkrijgbaar in verschillende soorten hout, terwijl het metalen frame in verschillende kleuren bestaat.

De Franse ontwerper en ingenieur Jean Prouvé ontwierp de ronde, houten tafel Guéridon in 1949 voor de Universiteit van Parijs. Ze is verkrijgbaar in twee verschillende afmetingen en in verschillende hoogwaardige houtsoorten.

Guéridon
Jean Prouvé, 1949
massief eiken, geolied

Van 1980-’84 wijdt Jean Prouvé zich aan de verdere ontwikkeling van zijn meubelontwerpen. In 1984 overlijdt hij te Nancy. In veel van zijn werken lukte het Jean Prouvé om een harmonie te vinden tussen zijn eisen met betrekking tot functionaliteit, juist materiaalgebruik, en economische kosten en de complexe eisen van serieproductie. In 2002 heeft Vitra in samenwerking met de familie Prouvé een aanvang gemaakt met heruitgaven van het werk van de grote ontwerper.

De slanke, elegant gespreide metalen poten van het bureau Compas Direction van Jean Prouvé, doen denken aan de wijzers van een kompas, in het Frans 'compas'. Het ontwerp ervan is gebaseerd op de beginselen van de mechanica en daarmee typerend voor de technische aanpak van de Franse ontwerper en ingenieur. Samen met het werkblad van geolied massief hout vormen ze een rijk contrasterende materialencombinatie voor het thuiskantoor.