Koos Breukel

Koos Breukel (Den Haag, 1962) is een Nederlandse portretfotograaf. Zijn portretten zijn nooit oppervlakkige plaatjes. Dankzij zijn feilloze radar legt Breukel vast wat er voorbij de buitenkant te zien is. Het resultaat is echter geen meedogenloze foto, maar een onbevooroordeeld portret dat recht doet aan het individu, de sporen van diens leven en bovenal aan diens waardigheid.

COSMETIC VIEW (2004)

Fotograaf aller Nederlanders

Breukel kan met recht fotograaf aller Nederlanders worden genoemd. Hij fotografeert kinderen, schrijvers, boeren, politici, kunstenaars en dit jaar maakte hij de officiële staatsieportretten van Koning Willem Alexander en Koningin Máxima. Breukel maakte talloze portretseries, onder meer van overlevenden van de vliegramp in Faro in de jaren ’90 en van kunstenaar Lucian Freud (2008).

Daarnaast maakte hij verschillende boeken, waaronder zijn veelgeprezen publicaties The Wretched Skin (1994) en Hyde (1996) over de Amerikaanse theatermaker Michael Matthews, die in 1996 overleed aan de gevolgen van aids.

MICHAEL MATTHEWS (1995)

Tentoonstellingen en collecties

Breukel had solotentoonstellingen in onder meer het Museum of Contemporary Art (Pori, Finland), Musée Européenne de la Photographie (Parijs), en het Fotomuseum Den Haag. Zijn werk is opgenomen in collecties, waaronder van het San Francisco MoMA, Nederlands Fotomuseum (Rotterdam), Gemeentemuseum Den Haag, Frans Halsmuseum (Haarlem), Stedelijk Museum (Amsterdam), en het Musée Européenne de la Photographie (Parijs).

TARYN SIMON (2008)
JEFANUS NATO (2011)

REMCO CAMPERT (2011, 2017)