Boekpresentatie Armando

Armando was één van de meest invloedrijke naoorlogse kunstenaars. Met vele talenten was hij onder andere actief als schrijver, beeldend kunstenaar, muzikant en theatermaker. In de jaren ’60 maakte hij deel uit van het vervolg op de CoBra beweging: de Nul-groep.

Als jongen groeide Armando op in de buurt van het concentratiekamp in Amersfoort. Deze ervaring vormde hem als mens, schrijver en beeldend kunstenaar. In zijn werken kun je de gebeurtenissen van de oorlog terugzien; Kwaad wapperende vlaggen, ladders naar de vrijheid, gevechtsvelden, schuldige landschappen.
 Op latere leeftijd begon Armando weer kleur toe te laten, alsof hij milder was geworden en de gebeurtenissen had verwerkt.

Armando zelf had echter niet de gewoonte zijn werk uit te leggen, maar een ieder die inhoudelijke vragen stelde, verwees hij naar de roman ‘De straat en het struikgewas’. Daarin lagen volgens hem de antwoorden verborgen. Deze roman is de essentie van zijn literaire, en misschien zelfs, van zijn totale oeuvre. ‘De straat en het struikgewas’ verscheen voor het eerst in 1988 en werd één van de meest geciteerde romans over de Tweede Wereldoorlog. Het denken over thema’s als schuld en vijandschap zijn sterk door Armando zijn werk beïnvloed. Misschien is juist vandaag de dag de roman actueler dan ooit tevoren. Daarom zal Christian Ouwens Galerie ‘De straat en het struikgewas’ opnieuw uitgeven. Deze keer uitgebreid met teksten van Özcan Akyol (Eus, schrijver en presentator) en Bertram Mourits (Hoofd Collecties, Literatuurmuseum).

In het licht van deze heruitgave, zal tijdens de Rotterdamse Museumnacht de tentoonstelling ‘De straat en het struikgewas’ bij Christian Ouwens Galerie worden geopend. Ontdek de aangrijpende schilderijen, krachtige sculpturen en expressieve taal van Armando. Hoe beleefde een jongen de oorlogstijd? Hoe keek hij hier als volwassene op terug? Hoe zag de wereld eruit door de ogen van Armando?

De boekpresentatie van ‘De straat en het struikgewas’ zal op zaterdag 18 juni 2022 plaatsvinden om 17:00 uur in Christian Ouwens Galerie met daarop aansluitend tot 00:00 uur de Museumnacht. Meer dan 35 instellingen in Rotterdam openen hun deuren. Voor de Museumnacht koop je één ticket, waarmee je alle deelnemende locaties bezoekt. Scrol naar beneden om naar de website te gaan!

Klik hier voor meer informatie over de Museumnacht!
Museumnacht010